Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Pokrócfesztivál története

A POKRÓCFESZTIVÁL RÖVID TÖRTÉNETE 

A Pokrócfesztivál mára Szigetszentmiklós egyik nevezetességévé vált. 2005-ben, amikor Papp Ernő barátommal kitaláltuk, csak remélni mertük, hogy kedvező fogadtatásra talál.

Szerencsés ember vagyok, sok tehetséges zenészt ismerek. Azon keseregtünk, hogy hiábavaló a sok munka, ha annak eredményét senki sem láthatja, hallhatja. Ernő, a KisDuna-part szerelmese, és arról ábrándozott, hogy egyszer itt szeretnék megmutatni, mit is tudnak.

Most a hatodik Pokrócfesztivál szervezésén fáradozunk, mert az áhított siker bekövetkezett, és ez a folytatásra kötelez bennünket. Ez egy igazi civil kezdeményezésnek indult. Adva volt a tavasz, a csodálatos KisDuna-part, az igényes, élő zenére éhes közönség és nem utolsó sorban a fantasztikusan tehetséges zenészek. Ha mindez együtt van és akad néhány fáradhatatlan szervező, az eredmény nem maradhat el.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 2005. az első 

Sikerült, megcsináltuk!

Május 15-én, a Pokrócfesztiválon egy álom teljesült. Aki ott lehetett, azt gondolom, sokáig nem felejti el ezt a napot. Többet szerettünk volna. Az álmok leginkább akkor valósulnak meg, ha tettek is követik. Tavasszal keményen nekiláttunk a szervezésnek és megszületett a nagy ötlet, a Pokrócfesztivál, szabadon, minden formaságot, konvenciót félrelökve.

Figyelemreméltó, hogy ez a program nem került a városnak egy fillérjébe sem, eltekintve attól, amit egyesületünk pályázatok útján nyert. Sokan segítettek. Volt, aki pénzadománnyal, volt, aki egyéb módon támogatta, így ez által, egy kicsit magáénak is érezhette a rendezvényt. A közönség fantasztikus volt, és hosszú ideje nem láttam ehhez hasonló felszabadult arcokat., Tátrai Tibusz, az eleven rock-legenda rövid, de velős véleménye: „gyerekek, ez baromi jó volt!” A közel 6 órás műsorban az rock és alternatív zene három teljesen különböző műfaja szerepelt. Külön értéke a bulinak, hogy mindhárom együttes saját szerzeményeket hozott. Itt nem mű-sztárocskák tátogtak silány konzervzenére. Élőzene volt, örömzene volt!

Köszönet a támogatóknak, segítőknek, köszönet a zenészeknek, és hálás köszönet a fantasztikus közönségnek.

Köszönet Szigetszentmiklósnak!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 2006.  A második

a folytatás…

Ez az egyesület, nem kevesebbet vállalt magára, mint, hogy városunkban és a környező településeken felkavarja az állóvizet, felébressze a művészetek iránti érdeklődést, lehetőséget teremtsen a zenei tehetségek bemutatkozásának. Egyesületünk eddigi rövid fennállása során öt ingyenes rock-zenei rendezvényt szervezett, 18 rock együttes részvételével. Eltelt egy év, az első Pokrócfesztivál óta és ma újra együtt lehetünk, és ki ne emlékezne az őszi Roxiget fesztiválra, melynek megálmodói és megvalósítóik között ott voltunk, hadd legyek ez egyszer szerénytelen: azt hiszem leginkább én voltam ott…

A hatvanas évek Hippy mozgalma és a történelmi tényezővé magasztosuló Wood Stock fesztivál szülte azt a liberális rock kultúrát, amelynek mi, szerény helybéli folytatói próbálunk lenni. Ezért vagyunk ma itt! Azért, hogy felhőtlenül szórakozzunk, örüljünk egymásnak, örüljünk a szabadságnak, a gyönyörű természetnek és nem utolsó sorban színvonalas, élő zenét hallgassunk. Nekünk, szervezőknek, támogatóknak az a feladatunk, hogy színpadot állítsunk, lehetőséget teremtsünk a megmutatkozásnak, teret adjunk a rácsodálkozásnak, a közös élménynek. A többi ezeknek a fiúknak a dolga, akik évek óta keményen dolgoznak, hisznek, akarnak, gyakran csalódnak, de sohasem adják fel.

Közösen hozzuk létre a csodát: szervezők, zenészek, szponzorok, és ami a legfontosabb, Ti a közönség. Ha együtt ez a négyes, biztos a siker.

Szokás mondani: „Művészetek nélkül is lehet élni, de akkor meg minek!” Végezetül legyen a mottó ismét John Lennon híres mondása: „ne háborúzz, inkább szeretkezz”. Az előbbit -vagyis hogy ne háborúzz- itt, az utóbbit -mármint a szeretkezést-, ha lehet, otthon tegyétek!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 2007. A harmadik

Kívánok jó szórakozást, érezzétek jól magatokat, mégpedig úgy, hogy közben kíméljük ezt a gyönyörű parkot, amely a mai napra otthont adott nékünk.

Újra hívunk minden, igazi élőzenei csemegét kedvelő barátunkat. Ígérjük, most sem fognak csalódni. Idén sem kérünk belépőjegyet, és aki egy pokrócot leterítve közénk telepedik, az felidézheti, átérezheti a régmúlt idők, szívet melengető hangulatát. A fesztivál tetemes költségeit pályázati úton nyert pénzből, más részét adományokból fedezzük. A rendező Deák Ferenc Közéleti és Kulturális Egyesület most sem enged a színvonalból. A helyszín, Szigetszentmiklós talán legszebb pontja: a Horgászklub előtti Kis Duna-part. A színpadon három, egymástól műfajában is különböző együttes gondoskodik a zenei élményről és egy igazi meglepetést is tartogatunk számotokra. Tűzvarázslók… erről most ennyit. A bográcsokban ínycsiklandó vacsora fő, melyből mindenkinek jut egy adag. A remélhetőleg forró délután szomjának oltásáról büfé gondoskodik. Nincs kialakult ülésrend, nagy a jövés-menés és ez senkit sem zavar. Az elmúlt két alkalommal a rendfenntartók is a műsort élvezhették, mert nem-igen volt dolguk. Legyen a helyszín most is a „béke szigete”!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2008. A negyedik

Pokrócokkal érkeztünk idén is – Pokrócfesztivál volt Szigetszentmiklóson immár negyedik alkalommal

Rendhagyó módon az idén az eső jóvoltából kétszer is-, sőt háromszor is kiteríthették pokrócaikat a zenekedvelők május 24-én a Kis-Duna parton. Az immáron negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Pokrócfesztiválra sokan érkeztek, a szeszélyes időjárás a letelepedés szándékát nem-, csakis annak helyét befolyásolhatta e napon.

A programra kilátogatók rövid köszöntőt követően az ETNA MAGENTA zenekar számaival hangolódhattak a késő éjszakába nyúló zenei fesztiválra. Az eredetileg PUF-os Eöri Tamás és zenekara saját számaival készült erre az alkalomra is. A klasszikus rockzenére alapuló sokszínű fordulatos szövegvilággal bíró alkotások kiváló bevezető, hangulatteremtő zenének bizonyultak, hisz viszonylag hamar támadt mozgolódás a közönség köreiből. Az esőcseppek első támadása a nyitózenekar műsorának végeztével indult a jelenlévők ellen, de kisebb mozgolódáson kívül nagyobb felfordulást nem okozott. Miután ki-ki elfogyasztotta „esős idő esetére” tartogatott frissítő italát, kondíciót segítő édességeket, sós finomságokat, a zord idő el-, míg a következő előadó csapat a színpadra vonult.

Második fellépőként a szigetszentmiklósi fülek számára már nem újdonságként ható CHILLINIGT zenekar koncertezett. A dallamos zenéjéről ismert formáció jazz-, és rock elemekkel tarkított produkciója egytől-egyig saját szerzeményekből épült fel. A közönség soraiban ekkor már jelentős mozgolódás volt megfigyelhető, amely összetéveszthetetlenül a zene ritmusához igazodott. Dacára a vizes fűnek, ismét pokrócok kerültek a szabad helyekre, s egyre csak érkeztek a látogatók a rendezvényre. Ebben a formációban is vannak ex-PUF-os zenészek, nevezetesen Papp Ernő és Zelenák Tibor.

A késő délutáni órákban az Aranyfakanál Étterem jóvoltából mesés, és kiválóan fűszerezett babgulyásra invitálták a szervezők a fesztivál közönségét.

A tavalyi év sikerén felbuzdulva idén is fellépett a fesztiválon a Tűzvarázslók néven ismert négytagú formáció, amelynek tagjai ez alkalommal új elemekkel tarkított műsorral készültek. A profi tűzzsonglőrök műsorában a bátor, merész elemek mellett, helyet kapott a fegyelmezett és alaposan kidolgozott, ezáltal igen látványos mozdulatokra épülő, közel sem veszélytelen produkció. Nemcsak az összkép volt egyedi, hanem a résztvevők által a műsorhoz hozzátett egyéni előadások is.

A fesztivál befejező momentuma a Freak Zenekar élén a második Megasztár népszerű szereplője: Mudzsahed Zoli fellépése volt. A hazánk fővárosi és vidéki klubjaiban rendületlenül turnézó fiatal csapat repertoárján népszerű világslágerek szerepelnek, amelyekből ezen az estén némi ízelítőt adtak az egybegyűlteknek. Nem szokatlan módon most is bevonták a hallgatóságot nemcsak a tánc-, sokkal inkább a közös éneklésre buzdítva. Az éjfélig tartó koncertsorozatot némileg megrövidített az ismét a hallgatóságra és a zenészekre zúduló eső, de ekkorra már megszokhatta mindenki, hogy bizony az időjárás e formája rendíthetetlen kísérője az idei rendezvénynek.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 2009. az ötödik

Szakértők szerint az év eddigi leghangulatosabb zenei rendezvénye volt, az ötödik Pokrócfesztivál…
            
Milyen különös… mindenki gratulált, a vállamat veregette és mégis, valahogyan ürességet érzek. Tegnap gyönyörű idő volt, enyhe szellő, népes közönség, jó hangulat és mégis hiányérzetem van. A műsor pergő, a programütemezés pontos, a szereplők a legjobb formájukat hozták és a közönség is csodálatos volt. Mi akkor a gond… azt hiszem az a bajom, hogy nem élvezhettem felhőtlenül, mert ezernyi dolgom volt, mindenkivel beszélgettem, fotóztam, ellenőriztem, intézkedtem, adminisztráltam. Reggel az építés, éjszaka a bontás…
             Elfáradtam. Most következnek az utómunkák, néhány napig. A közönség között voltak hivatásos rendezvényszervezők, akik évi több tucat rendezvényt szerveznek, bonyolítanak és ők azt mondták, ez az év leghangulatosabb bulija… hát, ha ezt gondolják, ez azért nem semmi dicséret. Azt hiszem, ezt azért mondták, mert nekik ez-egyszer nem kellett dolgozniuk és felszabadultan szórakozhattak. Lehet, hogy ez a bajom? Jó lenne, ha valaki folytatná helyettem és én is közönség lehetnék… vagy akad még egy ilyen bolond? Na, persze tudom, ha néhány nap múlva eltűnik a feszültség belőlem, másként fogom látni a dolgot.
              Ez az ötödik Pokrócfesztivál, amit szinte teljesen egyedül szervezek, bonyolítok, pénzt szerzek, vitatkozom, veszekszem és jó szívvel emlékezem, amikor túl vagyok rajta. A zenei programot Papp Ernő barátom szervezi, vagyis meghívja az együtteseket, gondosan kiválasztva, hangosítás és fény. Ennyi… a többi az én dolgom. Azért szeretem ezt a rendezvényt… mint apa a problémás gyermekét, aki ezért sugárzó szeretettel veszi körül és hálás a vesződségért.
Még kevés a visszajelzés, de amelyek már eljutottak hozzám, megsimítják a lelkem.
Most ezt érzem… tudom, néhány nap múlva ugyanolyan jó szívvel gondolok vissza, a mint az előző négyre.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2010. a hatodik

Hát persze… folytatjuk!

Május 22. sorban a hatodik Pokrócfesztivál előkészületei folynak és aggodalommal kémlelem az eget. Ez minden évben így volt, mindig lógott az eső lába –egyszer kaptunk is egy kis hidegzuhanyt-, bár rövidesen kárpótoltak az égiek: ragyogó égbolt, káprázatos szivárvánnyal koszorúzva. Most is jó idő lesz, mert sokan így akarjuk és sok ember együttes akarata csodákra is képes. Jut eszembe: csoda… a költségvetésünk –mint mindig-, erősen labilis, de hiszek a jószándékú, segíteni akaró és tudó szigetszentmiklósi támogatókban. Még van hátra 5 napunk…

 A program: 

Kornélkül

 A Kornélkül zenekart Kovács Kornél alapította (innen az egyszerűségétől nagyszerű név), színes, modern rockot nyomnak. Úgy tűnik, végre stabil a felállás, idén megjelent az első lemezük, nemrég klipet készítettek és nemsokára Kowalsky-ék előtt lépnek fel.

 www.kornelkul.hu

 Ton Ton Phoenix

 A zenekar a 70,-es 80,-as 90,-es évek és napjaink legnépszerűbb magyar és nemzetközi slágereit, és a ma méltán népszerű smoothjazz sikereket játssza. A sokéves múlttal rendelkező csapat több mint 1000 fellépés rutinjával rugalmas, a mindenkori közönség ízléséhez igazodó stílusban szolgáltat talpalávalót, szalon, - és hangulatos háttérzenét. A zenekart leginkább a dinamikus előadásmód és az a fiatalos lendület jellemzi, ami nélkül igazán jó hangulatú rendezvény elképzelhetetlen.

 www.tontonp1hoenix.hu

  Krisz Rudi

Krisz Rudi 17 éves volt, amikor berobbant. Tiniként tinilányoknak énekelt szerelmes dalokat, de az idő múlásával váltani szeretett volna.

Az édesbús Törd át a csöndet, és a Homokba rajzolt szerelem előadója jelentkezett az amerikai Rock Talent tehetségkutató versenyre, amelyben a legjobb tíz közé került. 

www.kriszrudi.hu

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  A hatodik…

 Nem  kis aggodalmak közepette készülődtünk az idei Pokrócfesztiválra. Az idei május nem szűkölködött „aranyat érő” esőben, ami jó a mezőgazdaságnak, de rémálma a szabadtéri rendezvény szervezőinek. Igazán gazdag programmal készültünk és a kezdés is zökkenőmentesnek indult. Minden időben a helyén volt, bár volt a beállás előtt egy kis csepergés, -na jó eső…de hamarosan, ragyogóan kisütött a Nap.

 Csodás babgulyás csülökkel 200 főre az Aranyfakanál és Hernold Péter előadásában, tálalásában. Az első műsorszám időben indult, a DVTV elkészített néhány riportot még a kezdés előtt. Negyed óra múlva elsötétült az ég, és sms-t kaptam „piros riasztás” tartalommal! Azonnal intézkedtünk: áramtalanítás, az elektromos cuccok takarása, a közönség fejvesztett menekülése. Lehangoló látvány… és jött az égi áldás, heves zivatar, szűnni nem akaró utánpótlással. Nem adtuk fel, vártunk és reménykedtünk –nem hiába.

 A jelentősen megcsappant, ám kitartó közönség megkapta amiért eljött. Krisz Rudi, eltérve az ismert melódiáitól igazi rockot produkált és mire bemelegedett a közönség, na akkor jött a zuhé. Kár… szívesen hallgattuk volna tovább. Esőszünet. Az eső után Kornélkül zenekar kemény rockot –saját szerzeményeit adta elő- kissé rövidítve, az időbéli csúszás miatt. Alkonyodott, a fű is felszáradt és jöttek a Tűzvarázslók. A tőlük már megszokott színvonalas műsort hozták és adták elő, nagy szeretettel, elkápráztatva a közönséget. A látványos műsor után következett a Ton Ton Phoenix igazi világslágerekkel, saját feldolgozásukban. Időutazás volt a hajdani toplistákról. Jó befejezés, táncos csápolós hangulatban, fél tizenkettőig. Köszönet a zenészeknek, akik nem elsősorban a tiszteletdíjért jöttek, hanem maguk is jól érezték magukat a színpadon.

 Köszönet a támogatóknak, a szervezőknek és mindenkinek, aki egy kicsit is segített. Köszönet a Deák Ferenc Közéleti és Kulturális Egyesületnek, akik idén sem engedtek a színvonalból.

Megcsináltuk… igaz egy szereplővel többen, aki lejátszotta a maga idejét ingyen és bérmentve és ez az eső volt -kisajátítva a főszereplő címet-.

 Végül a legnagyobb köszönet a közönségnek szól, akik kitartottak, mert valójában mindenkor ők a főszereplők.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

POKRÓCFESZTIVÁL 2011

 A hetedik Pokrócfesztivál a szokásostól eltérően nem május harmadik szombatján, hanem egy hónappal később: június 25.-én került megrendezésre, így a nyárköszöntő jellege nem sérült…

Idén a természet is kegyeibe fogadott bennünket, ragyogó napsütésben –igaz erős szélben- nagyszámú hallgatóság előtt indult a fesztivál. Ez alkalommal 4 rockzenei-formáció mutatkozott be –nagy sikerrel. Ebben is eltértünk a korábbi évek három zenekaros műsorától. Igazi örömzene volt, valódi élmény, pedig a szűkös költségvetés miatt a tiszteletdíjak is kissé karcsúbbak voltak a korábbi évekhez viszonyítva, de a zenészek ezt is vállalták. Az Aranyfakanál kifőzde túl tett minden eddigi támogatásán a 400 adagos csülkös babgulyással, ami el is fogyott, egyben azt is jelezve, hogy minimum ennyi résztvevő volt kíváncsi a rendezvényre. A pokrócfesztivál idén is rendkívüli eseménytől mentes volt, és ez is –mondhatjuk hagyománnyá vált.

Köszönet illeti a várost, amely a pályázatok révén anyagi forráshoz juttatta az Egyesületünket, külön köszönet Szabó József polgármester úrnak, aki személyes közreműködése nélkül meghiúsulhatott volna a rendezvény.

Mindent összevetve: a 2011-es fesztivál tovább növelte városunk jó-hírnevét a kulturális rendezvények támogatását illetően és ezt a zenekar-váltások idejében, több alkalommal is -bemondva a támogatók nevét- tudattuk a hallgatósággal.

 

Köszönet a támogatóknak, a rendezőknek, a zenekaroknak és nem utolsó sorban a lelkes közönségnek!

Köszönet a támogatóknak, a rendezőknek, a zenekaroknak és nem utolsó sorban a lelkes közönségnek!

POKRÓCFESZTIVÁL 2011

 

 

A hetedik Pokrócfesztivál a szokásostól eltérően nem május harmadik szombatján, hanem egy hónappal később: június 25.-én került megrendezésre, így a nyárköszöntő jellege nem sérült…

Idén a természet is kegyeibe fogadott bennünket, ragyogó napsütésben –igaz erős szélben- nagyszámú hallgatóság előtt indult a fesztivál. Ez alkalommal 4 rockzenei-formáció mutatkozott be –nagy sikerrel. Ebben is eltértünk a korábbi évek három zenekaros műsorától. Igazi örömzene volt, valódi élmény, pedig a szűkös költségvetés miatt a tiszteletdíjak is kissé karcsúbbak voltak a korábbi évekhez viszonyítva, de a zenészek ezt is vállalták. Az Aranyfakanál kifőzde túl tett minden eddigi támogatásán a 400 adagos csülkös babgulyással, ami el is fogyott, egyben azt is jelezve, hogy minimum ennyi résztvevő volt kíváncsi a rendezvényre. A pokrócfesztivál idén is rendkívüli eseménytől mentes volt, és ez is –mondhatjuk hagyománnyá vált.

Köszönet illeti a várost, amely a pályázatok révén anyagi forráshoz juttatta az Egyesületünket, külön köszönet Szabó József polgármester úrnak, aki személyes közreműködése nélkül meghiúsulhatott volna a rendezvény.

Mindent összevetve: a 2011-es fesztivál tovább növelte városunk jó-hírnevét a kulturális rendezvények támogatását illetően és ezt a zenekar-váltások idejében, több alkalommal is -bemondva a támogatók nevét- tudattuk a hallgatósággal.

 

Köszönet a támogatóknak, a rendezőknek, a zenekaroknak és nem utolsó sorban a lelkes közönségnek!

...............................................................................................................................................

 Néhány bejegyzés a honlapunk vendégkönyvéből

www.pokrocfesztival.atw.hu

 -Legyen 2009-ben is Pokrócfesztivál. Ez az egyik legjobb dolog az évben…

-Könyörgöm!! Mikor lesz a Pokróc?? Énekelni nem fogok, de tapsolok mindenkinek, aki ezt megteszi a saját      szórakozásunk érdekében!!! Mit mondok a barátomnak a beígért program elmaradására?

-respect a szervezőknek jó volt megint itt lenni! ...és talán, ilyen sokan még sosem voltak ezen a parton, mint tegnap!
remélem jövőre újra, ugyanitt!

-a pokrócfesztivál pedig minden ex.SzSzMikisnek (is) kötelező zarándokhelye fog lenni majd, vagy ha nem, hát állami   ünneppé nyilvánítjuk...vagy valami ilyesmi...

-Lajosbá'..le a kalappal!!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Prospective fears interview: continuation roots.

(sivenalubarxi, 2019.03.09 10:40)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone Online[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/